Kawa zbozowa z kardamonem

5 przepisów na jesienne kawy rozgrzewające dla wegan

Jak zwykle jesień przynosi więcej wietrznej i zimnej pogody. Trochę deszczu, mgieł, wilgoci, mroczne poranki, które są utrapieniem dla osób będących typowymi”sowami”. Vata i Pitta cierpią, tęskniąc za odrobina ciepłych słonecznych promieni. Kapha chętnie zakopie się w kołdrę, i nosa za łóżko rankiem nie wystawi. Dodatkowo w tym roku zawitał do nas wirus mocno dając w kość wszystkim miłośnikom jesiennych aktywności na świeżym powietrzu, bo trzeba siedzieć głównie w domach. Z pomocą, jako balsam dla duszy i szczypta gorącej energii rozgrzewającej, przychodzi 5 prostych przepisów na kawska z dostępnymi wszędzie przyprawami.

Inka z kardamonem

Inka, żołędziówka, kawa z topinamburu czy cykorii z rozkruszonymi ziarnami kardamonu, o delikatnym cytrynowym smaku. Być może z dodatkiem odrobiny sojowego, orzechowego, owsianego mleka.

Kardamon ze wszystkich trzech gun ma cechy sattwy. Poprawia jakość naszego trawienia, delikatnie rozgrzewa, u Kapha redukuje nadmiar śluzu w organizmie, wspomaga leczenie przeziębień, kataru, zapalenia oskrzeli, astmy. Podczas podwyższonej temperatury przyjmowany z napojami działa napotnie. Stosuję go zawsze z herbatkami z lipą i maliną gdy mam katar i leże rozłożona w łóżku:-).

Ziarna kardamonu rozkrusz. Z łupinek wypadną mniejsze, brązowe ziarenka, które dodajesz do gorącej kawy.

Klasyczne espresso, lub “mała czarna” z cynamonem

Cynamon działa antywirusowo, przeciwutleniająco, antybakteryjnie, przeciwzapalnie, delikatnie odtyka drogi oddechowe, mocno rozgrzewa, z trzech gun ma cechy sattwy. Popularna i dostępna w sklepach przyprawa ma postać proszku ze zmielonej kory cynamonowca cejlońskiego. Charakterystyczny lekko gorzko – korzenno – słodki smak. W ajurwedzie polecany dla Vaty. U Kahpa stymuluje ogień trawienny – czyli dobrze wspomaga, oraz przyśpiesza przemianę materii i procesy usuwania nadmiaru śluzu z organizmu, wspomagając leczenie kataru, zapaleń zatok, z którymi będziemy zmagać się w najbliższych dniach zmiennej pogody.

Cynamon – sattwiczny, jesienią polecany Vata i Kapha
Cynamon rozgrzewa, wspomaga przemianę materii, niweluje stany zapalne w organizmie, wspomaga leczenie katarów oraz przeziębień.

Kawa zbożowa, lub z topinamburu, z kurkumą i mlekiem ryżowym

Kurkuma, charakterystyczna mocno żółta (wręcz wpadająca w kolor pomarańczowy) przyprawa z Indii, Azji, o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Przeciwdziała powstawaniu zakrzepów w układzie krwionośnym, poprawia trawienie, obniża zły cholesterol, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Jest bardzo cenna, jesienią również delikatnie nas rozgrzeje. Warto spożywać ją z dodatkiem tłuszczu roślinnego – np. dowolnego oleju lub oliwy (z sezamu, oliwek, pestek winogron).

Przyprawa kurkuma
Kurkuma

Wegańska Cafe Latte z imbirem

Z mlekiem roślinnym i kawą Arabica lub Robusta. Po zaparzeniu dodajemy odrobinę startego (umyj i obierz ze skórki) korzenia imbiru. Możesz dodać jeszcze same, drobne i czarne ziarna Wanilii, lub odrobinę ksylitolu dla przełamania i nadania słodszego smaku. Uwaga, IMBIR bardzo mocno rozgrzewa!

Imbir ma ostry i mocno rozgrzewający smak. Działa antybakteryjnie, antywirusowo, lecz również potrafi mocno podrażnić nasz żołądek, wywołując refluks. Imbiru nie mogą używać osoby mające problemy z nadkwasotą, wrzodami, z żołądkiem. Typ Pitta również powinien uważać na imbir, ponieważ podsyci on nadmiar żywiołu ognia, rozpali żołądek, oraz podsyci tendencję Pitta do złoszczenia się, agresji. Imbir zredukuje nadmiar cech Vata i Kahpa. Mocno wysuszy nadmiar śluzu w organizmie (przeziębienia), ale trzeba uważać na żołądek tak jak wcześniej napisałam.

Gorąca kawa

Poranne espresso z gałką muszkatołową

Gałka muszkatołowa ma działanie uspokajające ale gdy jej nie przedawkujesz. Jeśli dodamy jej za dużo (więcej niż 5g) zadziała negatywnie pobudzająco, albo wręcz nienaturalnie usypiająco na nasz mózg, dlatego nie należy jej stosować w nadmiarze (różne działanie psychoaktywne). Tonizuje nadmiar Vata w organizmie (żywioły powietrza i eteru), delikatnie rozgrzewa, poprawia trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych, jest afrodyzjakiem, łagodzi bóle menstruacyjne – działa rozkurczowo (nie dla kobiet w ciąży!!!), działa przeciwzapalnie. Ma niepowtarzalny korzenny aromat.

Gałka muszkatołowa

To moje, “szybkie” i smaczne propozycje dla Was, jeśli nie stosujecie cukru, słodzików, miodu, a nie za bardzo lubicie sama gorzką kawę. Rozgrzewajmy się zdrowo! Smacznego i … Namaste;-).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *